A budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola gólyatáborában körülbelül 170 leendő középiskolás próbálta ki a Castle of Mind (COM) logikai-stratégiai táblás játékot.

A szabályok gyors ismertetése után a fiatalok szinte ellepték a tábor udvarán felállított asztalokat, és megkezdődtek a mérkőzések a csapatok között. A csapatok együtt gondolkozva próbálták megtalálni a nyerő stratégiát. Egyre nagyobb lelkesedéssel merültek bele a játék mélységeibe, és igazi elme-párbajokat vívtak a színes táblán. A meccsek végén a vesztesek elismerően gratuláltak a győzteseknek, és nem ritkán, egy-egy szép megoldás után tapssal zárultak a játékok.

A COM a Fontanus Központ fejlesztő játéka. Ahogy a fenti példa is mutatja, gyerekkortól kezdve izgalmas játékélményt ad, de a felnőttek számára is komoly kihívást jelent. Országszerte bajnokságokat szerveznek belőle, szerepel a Társasjáték Olimpia hivatalos játékai között és a Mensa Hungariqua társasjátékdíjára is jelölték idén logikai játék kategóriában.

Az élményen túl pedig számos területen fejleszti a gondolkodást. A Fontanus kutatásai alapján hatékonyan fejleszti a koncentrációt, az összefüggések meglátását, a logikát, ezáltal elősegíti a kritikus gondolkodás kialakulását és fejleszti a problémamegoldó készséget és sok más területet.

Mint megtudtuk, a Neumann Szakközép és a Fontanus Központ a továbbiakban is tervez együttműködést: a Központ kutatói meghívást kaptak egy szakmai rendezvényen előadni, valamint értesüléseink szerint a diákok szakkörökön is rendszeresen találkozhatnak majd a játékkal.