Thirring-körút Takarítás – 2015. április 25.

A Fontanus áprilisban csatlakozott az Erdőtakarítók csapatához, akik azt tűzték ki célul, hogy segítik felszámolni a 2014-es decemberi jégkár pusztításának következményeit. A Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Magyar Turista Egyesülettel való egyeztetések során kiderült, hogy még mindig van egy nyilvánosság elől lezárt túraútvonal a Pilisben. Erre a lehetőségre rögtön lecsaptak a lelkes takarítók.

Thirring-körút 063

 

Végül egy maréknyi elszánt fiatal verődött össze egy napsütéses tavaszi reggelen.  Az erdészet munkatársai és a Magyar Turista Egyesület képviselője már munkára készen várta a társaságot, akik még javában azzal voltak elfoglalva, hogy rendezzék soraikat. Aztán végül mindenki megtalált mindenkit, így megkezdődhetett a munkavédelmi oktatás, amely után örök életre megjegyezték a legfontosabb információt: Soha ne állj a  láncfűrésszel szembe, mert ha elszakad a lánc, akkor elvághatja a torkodat! Mondanunk sem kell, ezután valahányszor felmordult a fűrész hangja, kaszát kapát elhajítva keresett mindenki menedéket.

Thirring-körút 036

A terv az volt, hogy a csapat  a nap végére megtisztítja a Thiring-körutat a rádőlt fáktól, és átadja azt a forgalomnak. A brigád pihenő nélkül, rendületlenül tört előre, izzottak a kapák, csákányok, repültek az ágak, gurultak a fatuskók, és szépen lassan mindenki megbarátkozott a láncfűrész hangjával is.

Thirring-körút 074

Olyan szédületes tempóban értek az út végére, hogy az ebédnek szánt paprikás krumpli még csak összetevőire osztva, műanyagtányérban várta, hogy a bográcsba tegyék.

Míg az ebéd a tűz felett rotyogott, az erdészet munkatársainak segítségével ünnepélyesen átvágták a lezárást jelző szalagot a túraútvonal kezdeténél, és az első lelkes túrázók már birtokba is vehették a körutat.

Thirring-körút 106

A tűz körül ülve máris felmerült a folytatás ötlete, és az elképzelést hamarosan tettek is követték, erről még később beszámolunk.


Tudósított: Gáspár Dóra