A masszázsról a masszőr szemszögéből

Cseh Viktória masszőr írása


Korábban azt gondoltam a masszázsról, hogy egyfajta kényeztetés, amit ritkán enged meg magának az ember. Esetleg kezelés valamilyen fizikai probléma esetén, amire szintén ritkán van szükség. Ez a vélekedésem gyökeresen megváltozott, amikor rendszeresen elkezdtem masszázsra járni, és annyira megfogott a dolog, hogy azóta megtanultam masszírozni is.

Mit láttam meg a masszázsban?

  • segíti a test regenerációs folyamatait
  • ellazítja a megfeszült izmokat
  • ingerli a gyenge izmokat, segít őket “bekapcsolni”
  • lehetőség figyelni a testünkre, megérteni a működését
  • egy alkalom arra, hogy az ember megálljon a napi rohanásban, és időt szánjon magára

A testünkben minden sejt folyamatosan dolgozik azon, hogy éljünk, működjünk. Ehhez a folyamathoz szükség van tápanyagokra és oxigénre, amiket a vér szállít el a sejtekhez. A keletkezett anyagcsere termékeket (pl. széndioxid, edzés után tejsav) pedig szükséges elszállítani a sejtektől, ezt is a vérünk végzi. Egy megrövidült, vagy éppen egy régóta nem használt izomnak viszont eléggé korlátozott a vérkeringése, a sejtek életfolyamatai így nem tudnak megfelelően lezajlani. A fájdalom, amit ilyenkor érzünk, tulajdonképpen azt jelzi, hogy a sejtjeinknek nagyobb vérellátásra van szüksége.

Ebben segít a masszázs

Átmozgatja az izmokat, javítja az adott terület vérellátását, és ennek következtében be tudnak indulni a szervezet regenerációs folyamatai.

A testünket az agyunk irányítja, tehát azt is az agyunk szabályozza, hogy mennyire van megfeszülve egy izom. Amikor használunk egy izmot, akkor megfeszül, összehúzódik, és magától nem nyúlik vissza az eredeti állapotába. (Ezért fontos a nyújtás, de ez egy másik cikk témája lesz:)
Ha túl nagy volt a terhelés, vagy nem nyújtottunk le megfelelően, akkor az izom összehúzódva marad, “beáll”, akár le is tapadhat. A masszázs során ezeket a megrövidült izmokat átgyúrjuk, szétszedjük.

Az is előfordul, hogy egy izmunk régóta megrövidült állapotban van, és ezt megszoktuk, már észre sem vesszük. Ilyen esetben a masszázzsal megmutatjuk az agyunknak, hogy az adott izom feleslegesen feszül, és így el tud lazulni. Olyan ez, mintha megnyomnánk a reset gombot, amivel visszaállítjuk az izmot az eredeti állapotába.

Ha egy izmot sokáig nem használunk (pl. sérülés vagy műtét után, vagy az ülő életmód következtében), akkor előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudjuk megmozdítani, hiába akarjuk. Ilyenkor az agy és az izom közötti kapcsolat romlik le, nincsenek meg azok az idegszálak, amik elvinnék a jeleket az agyból az izomhoz, hogy mozduljon meg. A masszázzsal kívülről ingereljük az izmot, ami segíti ennek az idegi kapcsolatnak a helyreállítását.

Azt fontos megjegyezni, hogy az aktív mozgást nem helyettesíti a masszázs, viszont meg tudja gyorsítani az izmok fejlődését, regenerációját.

Út a megértés felé

Ha tapasztaljuk, hogy itt-ott fáj, akkor felmerülnek kérdések: mi is fáj pontosan? Hogy lett ez? Mitől lesz más?

Bátorítanék mindenkit arra, hogy figyelje, mit érez masszázs közben és kérdezzen a masszőrtől. Ily módon fel lehet térképezni, hogy melyik izom fáj, mit jelez a fájdalom, milyen tettünknek a következményeként alakult ki ez az állapot, és hogyan tudunk változtatni. Izgalmas felfedezések születhetnek ebből.

Hozok erre egy saját példát: a masszőrnél szembesültem vele, hogy a jobb combom elöl egy sávban nagyon fájt, míg bal oldalon nem éreztem ilyet. Ezt elmondtam a masszőrnek és elkezdtük összepakolni a kettőnknél lévő információkat. Ez az izom feszíti a combot, használjuk pl. futásnál. Sokat futottam két napja, akkor lehet, hogy emiatt fáj. A jobb combom fáj, a bal nem, ez féloldalas terhelésre utal. Jelentheti azt, hogy a jobb lábamat többet használtam, mint a másikat. Következő lépés: futás közben megfigyelni, hogy hogyan terhelem a lábaimat. Edzésen rájöttem, hogy azért volt féloldalas a terhelés, mert futás közben a jobb lábammal nagyobbat léptem, mint a ballal. Ez alapján pedig megvolt, hogy mire figyelek legközelebb edzésen: ugyanakkorát lépjek mind a két lábammal.

Oldani a feszültséget

Az életben fontos, hogy ne mindig csak rohanjunk előre, szánjunk időt a lazításra is. A masszázs tudja oldani a feszültséget az izmokban és ez kihat az egész testünkre, sőt, talán az elménkre is. Kevesebb lesz a görcs. Ehhez arra is szükség van, hogy hagyjuk hatni a masszázst: engedjük el a napi rutint, figyeljük a testünket, az izmokat hagyjuk lazulni.

Itt bejön a fájdalom kérdése. Előfordul, hogy a masszázs fájdalommal jár, ami viszont nem feltétlenül jelent rosszat: a fájdalom természetes dolog, a testünk így jelzi a változást. Azzal segítünk magunknak, ha ilyenkor elfogadjuk, hogy fáj, és nem állunk neki ellen, ebben az esetben az izom el tud lazulni, és a fájdalom is múlni fog. Természetesen a masszázsnak nem az a célja, hogy fájjon, és nem akarjuk megkínozni az embereket, ér szólni, hogy ez túl sok, finomabban – itt is működik a kommunikáció.

Összességében a masszázs közös munka két ember között, ami segít megismerni, megérteni és egyensúlyba hozni a testünket.