3 gyermekem különböző vérmérsékletű. Másképp dolgozzák fel a feléjük áramló információkat a világból, éppen ezért másképp is tanulnak.

Rengeteg tapasztaláson vagyunk túl, tanulságos éveken.

Nagyon sok segítséget kaptam az elmúlt időben a Fontanus akadémia tanítóitól, az ott tanult eszközöket használva, és az ott tanuló társaktól. A gyerekeim működését is kezdem érteni.

A mai világban azt hiszem ez az egyik legfontosabb anyai feladat. Egészséges, tisztességes emberpalántákat nevelni, akik szívükön viselik maguk és egymás sorsát. Összetartásra, egymás és a Föld tiszteletére tanítani őket.

 

A nagy fiam gyakorlatias, hamarabb mozdul, csinál valamit, amit megjeleníthet, kísérletezhet, kézzel fogható vagy látható eredménye van. Dolgos, szereti a fizikai munkát és a sportot. Őt kicsi gyerek kora óta lenyűgözi a kétkezi munka. Ha mozog, sportol,vagy például csinál valami kerti munkát, utána lehet a legtöbbet beszélgetni vele. A fizikai munka felszabadítja és így tudja megosztani mindazt ami benne van.

A kicsi lányomnak rengeteg a kérdése, gyorsan vág az esze és rengeteget beszél. Őt inkább a csendességre tanítom. Csodálja, ha valaki részletességgel magyaráz el neki egy történést vagy valaminek a működését. Mint egy kis szivacs, úgy szívja magába a szavak által az információt. Fogalmak jelentését vizsgáljuk együtt. A természet működését is kérdéseken keresztül firtatja, majd logikus kikövetkeztetésekkel nyugtázza, hogy lám érti.

A középső fiam sokszor figyel csendben, és kimondja azt, ahogyan a mellette lévő emberek éreznek, vagy amit érzékel a világból. Kizökkentő, ahogy látja a világot, sokszor kapcsolja össze a család tagjait érzésben. Biztatom sokszor arra, hogy szavakban fejezze ki, amit érez. Finom radarjai érzékelik a körülötte zajló történéseket, hangulatokat. Van olyan is, hogy nem hat rá a külvilág, elvan a saját érzelemvilágában. Csendben figyel és gyűjti az információkat. Egy érintés, egy ölelés tudja kizökkenteni. Így lehet motiválni is egy-egy feladatra.

Ők hárman megtestesítik az ember 3 szintjét. 3 gyerek, akik egy anyától test-vérként kapcsolódnak, mégis különbözőek. A fizikai-mentális-érzelmi egységet külön, mégis együtt jelenítik meg a világban.

Ezek a megfigyelések segítenek nekem abban, hogyan motiváljam őket tanulásra, vagy hogyan értessek meg velük egy-egy eseményt, és így a saját működésüket. Hogyan értsék meg a másikat. Hogyan keressék a valóságot és törekedjenek az igazság keresésére, megismerésére. Bízni, hinni magukban, mert akkor válhatnak teljes emberré.

A világban “csak” ennyi a dolgom: megmutatni mindezt. Ennél nemesebb küldetést kívánni sem tudtam volna magamnak. Az anyáknak van a legfontosabb feladatuk az életben. Hisz minden embert anya szült, ezért fontos, mit képviselünk, mit adunk tovább a gyermekeinknek.

Tanítanak engem is új szemszögekre, amivel magamra és a világra is más szemmel nézek.

Biztatok szülőként mindenkit, hogy nézzenek egy pillanatra úgy a gyermekükre, ahogy eddig még sosem, figyeljék úgy, mintha nem ismernék, lehet, hogy újat tapasztalnak belőlük… Kalandozásra fel, kedves anyukák, apukák, a lélek rejtelmes világában! Szívesen olvasnék tőletek tapasztalásokat.

Ajánlom figyelmetekbe ehhez segítségül Török-Szabó Balázs (kortárs filozófus) A teória című könyvét.

írta: Szabó Gabó


via: Nő arcai magazin
noarcai_logo_100