A jóga több annál, mint hogy összecsomózod a testrészeidet.


Mi is az a jóga?

A legtöbbeknek kitekert testhelyzetben pózoló, alultáplált indiai öregemberek ugranak be a szó hallatán, ágyékkötőben, naplementével. Vagy tökéletes testű álomemberek színes ruhákban, reklámmosollyal. Beindulhat ezen kívül egy ezoterikus asszociáció: kimeresztett szemek, hangzatos frázisok, misztikum, gyere, megtanítunk saját magadra, meg ilyesmi…

Mindennek vajmi kevés köze van a jógához. A jóga akkor jóga, ha befelé figyelsz.

productshots_0000s_0002_MEDITATION_2

A jógához – az eredeti jelentése alapján – egyáltalán nem kell se szanszkrit nyelvismeret, se füstölő, se beavatás, se kis szobrok hindu istenségekről, meg lótuszvirágos tapinaci vagy buggyos lennadrág. Előképzettség és hosszú felkészülés, emberfeletti hajlékonyság, gumicsontok, levitációs alapismeretek és egyéb szuperképességek sem.

A szanszkrit eredetű kifejezés egyszerre jelent „leigázás”-t és „egyesülés”-t. A jóga annak a megtapasztalása, aki vagy, gyakran azzal ellentétben, amit gondolsz magadról. Tehát jelentheti például az önmagadról alkotott téves kép leigázását, és egyesülést a valósággal.

productshots_0001s_0002_TREE_2

Vegyünk egy egyszerű példát!

Állj kis terpeszben, húzd ki magad, és teljesen egyenes háttal hajlítsd be a térdeidet, míg a combjaid vízszintesek nem lesznek. Figyeld meg a testérzeteidet és a gondolataidat. Hülyén érzed magad? Fura? Jó közelítéssel meg tudjuk előre saccolni, mi lesz: a combjaid az első 10-30 másodperc elteltével furcsa érzeteket generálnak majd, amit kellemetlennek fogsz minősíteni (ne hagyd magad!), a fejedben pedig beindul egy sipító hang: „Elég! Ezt nem lehet tovább csinálni! Fáj! Nem bírom!” (még mindig ne hagyd magad!), a következő 30 másodperc során a hangerő jellemzően emelkedik és a gondolatvihar kiegészül az „Ez veszélyes! Meg fogok sérülni!” frázisokkal (tarts ki!). Amennyiben tovább tartod a testhelyzetet, elkezdődhet a jóga, a gondolatok igába hajtása és az egyesülés a valósággal.

Figyelheted, tudatosan lassíthatod és mélyítheted a légzésedet. Az segíthet.

Hát a gondolatok? Hallod még a sipító hangot? Taktikát váltott? “Ennek nincs semmi értelme, micsoda hülyeség, hagyjuk ezt az egészet…” (Ne dőlj be neki!)

Talán arra gondolsz, mennyire szánalmasan gyenge vagy, még jó, hogy nem látja senki. Vagy talán már hősnek látod magad, és elképzeled, mit szólna az a helyes bárki, ha látná, micsoda önuralmad van, hogy még mindig tartod… még mindig….

A valóság meg… érdekel még? A valóság az, hogy állsz rogyasztott térddel, és azt érzed, amit.

productshots_0001s_0000_WARRIOR1_2

Ja, ha most elképzelted, hogy megcsinálod, na az még nem a jóga 😉

Magát a hozzáállást természetesen lehet képviselni egy klasszikus jógaórán, mozdulatok közben vagy kitartva egy-egy pózt, de ugyanígy főzés, adóbevallás közben, sétálva, de még cikkolvasás közben is.

downwarddog_medley1

Felmerül a kérdés, hogy ha ennyire egyszerű a jóga, akkor miért van egyáltalán szükség rá? Mert a legtöbb embernek napokig (hetekig, hónapokig, évekig, évtizedekig) eszébe sem jut megkérdőjelezni a saját gondolatait. Egy, a megszokottól eltérő tevékenység, mint egy jógaóra, vagy akár egy igazán őszinte beszélgetés, vagy bármi, ami kizökkent a komfortzónából, segíthet meglátni azt, mennyire elhisszük, hogy az a valóság, amit gondolunk.

Márpedig a gondolat és a valóság között van azért némi különbség.

Mintha minden egyes ember fejében lenne egy külön Mátrix. Ebben a Mátrixban elképzeli az összes többi embert, sőt, saját magát is, és közben a saját testében a saját lehetőségei között vakon botorkál. Beüti a könyökét az ajtófélfába, elfelejti, miért is indult a konyhába, ok nélkül megsértődik, vagy épp megbánt másokat. Elveszíti a kapcsolatot a valósággal, és észre se veszi, hogy ez történik.

A jóga maga a törekvés, hogy ne egy jól programozott automata élje le a mi életünket, hanem mi magunk. Minden technika, amit ezzel a szemléletmóddal használunk, segít.

írta: Dr. Dudás Anna


Via: jammer.hu
A cikkben található, békés GI Joe figurákat – új nevükön: YogaJoe -k – itt találod: brogamats.com
Ha kedvet kaptál kipróbálni ezt a fajta mozgást, akkor pedig ezt ajánljuk: jalagati.hu